Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Flera företag återkallar ägg – efter larm om Salmonella

Uppdaterad
Publicerad

Coop återkallar Coop Ägg Frigående 12-pack, Coop Ägg Frigående 24-pack samt Xtra Ägg Frigående 15-pack med tre olika bäst före-datum, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Anledningen till återkallelsen är att varorna kan innehålla salmonella.

Leverantören av äggen har vid en rutinkontroll upptäckt salmonella i ett av de stall där äggen har värpts, uppger matkedjan.

”Coop tar händelsen på mycket stort allvar och utreder med leverantören hur detta har kunnat ske”, skriver man på sin hemsida.

Pengarna tillbaka

Kunder som har köpt någon av produkterna med aktuella bäst före-datum uppmanas lämna tillbaka dem till Coops butiker och få pengar tillbaka.

Även Axfood återkallar ägg efter larm om Salmonella. De ägg som nu återkallas av Axfood är Garant ägg, frigående inomhus XL, 6-pack, med bäst före datum 2023-01-26.

ÅTERKALLELSEN GÄLLER FÖLJANDE PRODUKTER:

Återkallelsen gäller följande produkter med följande bäst före-datum:

Coop Ägg Frigående inomhus, 12-pack, storlek ML, bäst före-datum 2023-01-26, 2023-01-27, 2023-01-28.

Coop Ägg Frigående inomhus, 24-pack, storlek M, bäst före-datum 2023-01-26, 2023-01-27, 2023-01-28.

Xtra Ägg Frigående inomhus, 15-pack, storlek S, bäst före-datum 2023-01-26, 2023-01-27, 2023-01-28.

Axfood: Garant ägg, frigående inomhus XL, 6-pack, med bäst före datum 2023-01-26.

SALMONELLA

* Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel.

* I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.

* Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige varav de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.

* Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.