Foto: Tt

Forskare larmar: Stor ökning av stressjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

På bara tio år har antalet patienter som remitteras till en psykiatrisk mottagning för en stressrelaterad sjukdom blivit dubbelt så många.

2006 var det knappt 17.000 personer. Förra året hade den stigit till över 33.000. Det visar siffror från Socialstyrelsen.                     

Två tredjedelar är kvinnor. För de flesta är det en kombination av stressfaktorer både hemma och på jobbet som orsakat sjukdomen.        

Bland de stressrelaterade sjukdomarna sticker utmattningssyndrom ut mest.

Sjukdomen fick en egen diagnos 2005, men det är framför allt under de senaste tre åren som siffrorna skjutit i höjden.

– Många har levt med sina symptom under flera år. Det kan vara upprepade     

infektioner, huvudvärk, magbesvär, värk i musklerna, sömnstörningar och tryck över bröstet, säger överläkaren och forskaren Kristina Glise till SVT.

Det tar dessutom ofta lång tid att bli frisk. De flesta som drabbats är inte friska ens efter tio år.             

– Vi måste göra allt vi kan för att förebygga den här sjukdomen, säger Kristina Glise.

Varningssignalerna på att du är för stressad

Om du upplever något eller flera av följande saker kan det betyda att du lider av stress:

* Trötthet och nedstämdhet är vanliga tecken på stress. Har du sovit länge och ostört men fortfarande känner dig väldigt morgontrött kan det vara ett tecken på att du är för stressad. Det kan också visa sig genom att du känner dig både trött och nedstämd och därför ställer in sociala aktiviteter och undviker vänner och familj.

* Olika sorters smärta som magont eller att du känner dig stel och spänd och har ont i kroppen. Spänningshuvudvärk eller hjärtklappning.

* Ångest och oro kan upplevas psykiskt men också fysiskt, till exempel känslan av att ha svårt att andas, ett tryck över bröstet eller att hjärtat slår snabbt och hårt.

* Koncentrationssvårigheter och dåligt minne. På grund av olika hormoner som utsöndras i blodet när man är stressad kan man med tiden få problem med koncentrationen och ha svårt att komma ihåg saker.

* Beroende- eller tröstbeteende som att dricka alkohol, använda nikotin eller sömnmedel för att klara av vardagen. Det kan också vara att du tröstäter fett och socker.

* Lätt att bli sjuk. Om du är stressad kan det leda till att du lättare och oftare får infektioner.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.