Säng med band. Programledare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En dödsdömd man avrättades natten mot fredagen med kvävgas i ett fängelse i delstaten Alabama i USA. Foto: Reuters/AP

Första avrättningen med kvävgas i USA – ny metod får hård kritik

Publicerad

En dödsdömd man avrättades natten mot fredagen med kvävgas i ett fängelse i delstaten Alabama i USA. Det var landets första avrättning med kvävgas, och den tog 22 minuter att genomföra.

Smith spändes fast vid en bår och fick en andningsmask fäst över näsa och mun, vilket tvingade honom att andas in rent kväve.

Enligt nyhetsbyrån AP verkade den dödsdömde 58-årige Kenneth Eugne Smith vara vid medvetande under flera minuter. Under minst två minuter låg han och skakade på den brits som han var fastspänd vid och drog i remmarna som höll honom fast. Alabamas myndigheter hade förutspått att kvävgasen skulle orsaka medvetslöshet inom några sekunder och död inom några minuter.

Metoden har mött kritik

Den hittills oprövade metoden har mötts av stark kritik från flera håll. Däribland experter vid FN:s råd för mänskliga rättigheter som varnat för att metoden kan strida mot den internationella konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande bestraffning.

Smith dömdes till döden 1988 för ett mord på en 45-årig kvinna som han utförde på uppdrag av kvinnans make. Sedan dess satt han fängslad i väntan på att avrättas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.