Det handlar bland annat om information som inte går fram om hörselslingor och reserverade publikplatser för dem som behöver teckenspråktolk och om arrangörer som inte ordnar teckenspråkstolkar.
Det är en miss som teckenspråkstolken René Pålsson Jonsson tror är väldigt vanlig.
-Arrangörerna kommer ofta på att de behöver en tolk i sista stund. Jag får fortfarande in beställningar fast veckan snart är slut, berättar hon för Gotlands tidningar.
Bara partiledaren syns i tv-rutan
Ingela Jacobsson och Liselotte Burvall representerar SDR, Sveriges dövas riksförbund, och kan inte tillgodose sig informationen under veckan på grund av sina hörselskador. Med hjälp av Almedalsappen väljer de ut evenemang att besöka. Eftersom arrangören oftast inte har ordnat någon tolk, så får de boka en egen kvällen innan. Inte alla landsting går med på att betala för kostnaden, säger Ingela Jacobsson.
Region Gotland ansvarar för att ordna en hörselslinga på scenen under partiledartalen och respektive parti ansvarar självt för att det finns teckenspråkstolk. Men när talen sänds i tv är det bara partiledaren som syns, trots att tolken står bara någon meter bort.
– Och inte textas talen heller. Ingen här i Almedalen förstår heller att platserna längst fram är reserverade för oss som behöver kunna se den som tecknar, säger Ingela Jacobsson.
SVT:s vd Eva Hamilton sa att man vill prioritera de här frågorna men att det är tekniskt svårt. Till valet nästa år lovar Eva att det ska bli bättre, säger riksdagens kulturpolitiska sekreterare Ulla Rydberg efter att ha kontaktat henne.
”Ambitionsnivån borde vara mycket högre”
Mikael Klein som är intressepolitisk chef för HSO, handikapporganisationerna säger till Gotlands Tidningar att det inte är försvarsbart att nonchalera den här gruppen av människor.
– Var femte svensk lider av någon slags funktionsnedsättning, så ambitionsnivån borde vara mycket högre, anser han.