Orsaken är att en entreprenör av misstag blandat kemikalier till badhusets tankar fel. Av misstag har entreprenören råkat blanda svavelsyra i fel tank, varpå en kemisk gasreaktion uppstått. Cirka 80 liter svavelsyra har även läckt ut från en tankbil.
Tre personer ska ha drabbats av utsläppet och undersöks av läkare. Skadeläget är oklart.
Brandchef Magnus Öhman säger att klorgas påverkar och irriterar slemhinnor.
Badhuset och ett område på 100 meter kring badhuset är avspärrat och expertis från Luleå är på väg till Arvidsjaur. För säkerhets skull har elever på Ringel- och Tallbackaskolan skickats hem. Allmänheten uppmanas att respektera avspärrningarna kring badhuset.
För närvarande undersöker även entreprenören vad som skett och vilka åtgärder som bör vidtas och hjälp från Kemresurser i Luleå är på väg.
Hur länge badhuset och skolorna håller stängt är oklart i nuläget.
Mer information om klorgas:
Klorgas bildas till exempel när klorinnehållande rengöringsmedel blandas med sura rengöringsmedel som toalettrengöringsmedel och avkalkningsmedel.
Gasen är kraftigt irriterande för ögon och slemhinnor. Vi inandning finns hög risk för andningsbesvär och lungskada.
Klorgasutsäpp från badhus har skett tidigare i Sverige. Myndigheten för samhällsberedskap (MSB) kan hjälpa till vid den här typen av olyckor.
Vad är det här för gas?
– När man blandar natriumhypoklorit och någonform av syra så bildas klorgas. Den är gröngul i koncentrerad form- säger Erik Egardt är brandingenjör på MSB.
– Natriumhypoklorit används för att rengöra vattnet i många badhus och syran för att reglera ph-värdet. Klorgas har använts som krigsgas i Syrien och är ingen trevlig gas. Men det är inte ovanligt att badhusen blandar fel och det blir mindre utsläpp av gasen.
Vilken typ av problem kan man få?
– Det är framför allt andningsbesvär och man kan behöva syrgas ganska fort.
Hur stor är spridningsrisken?
– Experiment i USA visar att det handlar om max 500 meter som risken är störst.
Källa: Giftinformationscentralen