Dataspel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Konsumentorganisationer anmäler speljättar för vilseledande låtsaspengar

Publicerad

Sveriges konsumenter och 22 andra europeiska konsumentorganisationer har anmält speljättarna bakom populära spel som Fortnite, Minecraft och EA Sports. De vill stoppa användningen av spelens egna låtsaspengar, som de menar lurar spelare, särskilt barn

Sveriges konsumenter tillsammans med 22 andra europeiska konsumentorganisationer har nu anmält de stora spelbolagen bakom populära spel som Fortnite, Minecraft och EA Sports. Anmälan riktar sig mot användningen av spelens egna valutor, som köps med riktiga pengar. Organisationerna menar att dessa låtsaspengar är ett sätt att vilseleda spelare, varav många är barn, och uppmuntra dem till att spendera mer pengar än de kanske annars skulle göra. De kräver att grundinställningen i spelen ska vara att köpfunktionen är avstängd, för att skydda unga spelare från att oavsiktligt göra köp. Anmälan syftar till att skapa en säkrare och mer transparent spelmiljö för alla användare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.