Rapporten är en sammanfattning av det aktuella kunskapsläget inom forskningen på området.
Enligt akademiens expertgrupp ger ny forskning belägg för att smitta också sker via små droppar som blir kvar i luften längre tid om den inte omsätts. Luftburen smitta kan spela en särskilt stor roll vintertid när fler vistas längre tid i dåligt ventilerade lokaler.
– Vi anser att de skärpta restriktioner som regeringen gått ut med nyligen är bra och det är oerhört viktigt att alla följer dem. Det är förstås lika viktigt att följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten gjort. Men för att nu snabbt få ner smittan behöver vi använda alla verktyg i verktygslådan, och dit hör munskydd och ventilation, säger Staffan Normark, professor i molekylär mikrobiologi och smittskydd samt ordförande för expertgruppen om covid-19.
Folkhälsomyndighetens rekommendation:
Folkhälsomyndigheten har hittills valt att inte rekommendera en bred användning av munskydd. Så här står det på myndighetens hemsida:
”Vi rekommenderar i nuläget inte en bred användning av munskydd i samhället då kunskapen om hur munskydd påverkar smittspridningen är osäker. Det kan dock finnas situationer där munskydd kan vara av värde trots det osäkra kunskapsläget om dess effekt.”
(Senast igår publicerades en stor dansk studie enligt vilken munskydd gav inget eller måttligt skydd mot smitta för den som bär det.)