Foto: SVT

”Kunskapshus” ska motverka extremism

Uppdaterad
Publicerad

I januari ska Stockholm, Göteborg, Örebro och Borlänge öppna så kallade kunskapshus med samlad kompetens om våldsbejakande extremism och hur den skall förebyggas.

Dit ska t.ex. oroliga anhöriga till personer som är på väg att radikaliseras och personer som vill bryta sig loss från en våldsbejakande miljö kunna vända sig för råd och stöd.                                           

– Vi börjar med fyra pilotkommuner som har erkänt att de har brister i hur de hittills har jobbat, säger Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Kunskapshusen som nu är på väg att byggas upp har hämtat inspiration från bland annat Århus i Danmark. Där började man ta tag i problemen med radikaliseringen av unga redan 2007 som ett resultat av terrordåden i London 2005.                                                               

Den så kallade Århusmodellen bygger på ett samarbete mellan polis, socialtjänst, skola och muslimska församlingar och har varit mycket framgångsrik.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.