– Vi är mycket glada över detta, för vi har kämpat i 30 år för att få det godkänt i språklagen, säger Petter Noddeland, generalsekreterare i Norges Dövas Förbund.
– Igår (torsdag) bröt vi äntligen mark och fick igenom allt vilket glädjer oss mycket. Vi i Norska Dövas Förbund hade spontant ett Zoom-möte och över 100 personer slöt upp! Hela skärmen var full av rörda människor, som uttryckte sin glädje. Det fanns också de som varit förtryckta på grund av att inte ha fått kommunicera med teckenspråk. Nu kände de en fullkomlighet, att folk ska respektera teckenspråket, vilket är väldigt viktigt för dem.
Vad betyder det här för Norges döva?
– Svårt att svara på det nu men vi tror att det betyder ett förtydligande, eftersom det innebär att t.ex. staten kan se till att döva barn får teckenspråk. I lagen står det ”Styrkan i språket förflyttar oss framåt”. Det innebär att staten ska se till att de barn som inte får teckenspråk får det.
Men det är vår uppfattning. Beslutet är ju väldig nytt, så jag behöver mer tid att läsa igenom vad beslutet innebär rent praktiskt och jobba därifrån.
– Vi kan också hänvisa till beslutet när någon förtrycker teckenspråket. Här får vi se om beslutet hjälper i den situationen eller inte, säger Noddeland.
Han fortsätter:
– En oerhört viktig sak är att utöver beslutet finns även ett tillägg, som säger att man vill undersöka det norska teckenspråket. Är det bra eller dåligt? Hur mycket betyder det för barn och äldre att få teckenspråk?
Det är staten som ska göra undersökningen, men det ska också finnas med döva bland dem som gör den utredningen. Och jag hoppas att staten följer upp resultatet. Vad som funkar och inte, och gör insatser där det behövs, t.ex. teckenspråk i skolor och att döva och att hörselskadade barn måste få möjlighet att lära sig teckenspråk. Jag tror det blir många insatser i olika områden, men först måste utredningen genomföras.
Beslutet säger att detta måste göras och det tycker jag är väldigt bra. Det leder till åtgärder som kommer att hålla i många år, säger Petter Noddeland.