Människor ser en nordkoreansk tv-sändning kring uppskjutandet på en skärm i Sydkoreas huvudstad Seoul. Foto: TT

Nordkorea har avfyrat en robot

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen avfyrade Nordkorea ännu en ballistisk robot som uppges ha landat i Japanska havet. Roboten är den 23:e sedan februari i år och ska vara en långdistansrobot.

Den nya interkontinentala långdistansroboten provsköts i en hög vinkel som gjorde att den landade i havet mellan Nordkorea och Japan. Men Nordkoreas regering anser sig nu ha bevisat att dess militär nu har vapen som kan nå USA:s fastland. Den japanska regeringen bedömer att roboten var i luften i ungefär 50 minuter. Roboten ska vara landets kraftigaste hittills, och har färdats över nära 100 mil.

Sex minuter efter uppskjutningen svarade USA:s allierade Sydkorea med att provskjuta tre olika typer av robotar, uppger den sydkoreanska militären.

Hotet från Nordkorea – Teckenspråk

USA:s försvarsminister James Mattis sade vid ett möte i Washington att Nordkorea nu kan ”hota platser över hela jorden”. Nordkorea hävdar att man måste utveckla kärnvapen för att skydda sig från ett eventuellt amerikanskt angrepp.

EU och Nato fördömer robottestet som ett hot mot säkerhetsläget i världen.

Nordkorea

Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Efter fortsatta brott mot de resolutionerna har FN:s säkerhetsråd klubbat nya beslut som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av olja och andra fossila bränslen begränsas. Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un hävdar att atomvapen är enda sättet för landet att skydda sig mot USA.

Läget har trappats upp i takt med ett hotfullt ordkrig mellan Washington, Tokyo, Seoul och Pyongyang. Robotuppskjutningar har gjorts i området från båda sidor, och i början av september genomförde Nordkorea ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotet från Nordkorea – Teckenspråk

Mer i ämnet