– Om de har uppkommit på ytan kan de ha bidragit till förlisningsförloppet, säger Jonas Bäckstrand på Haverikommissionen.
Det råder gravfrid vid passagerarfärjan M/S Estonias vrak i Östersjön. Men efter att en dokumentär avslöjade att det finns tidigare oupptäckta hål i fartygets skrov har lagstiftningen ändrats.
Från och med den första juli i år får Haverikommissionen dyka vid vraket för att kunna utreda frågor kopplade till förlisningen.
– Vi vill framför allt veta när och hur hålen har uppkommit, säger Jonas Bäckstrand som är utredningsordförande på svenska Haverikommissionen.
Flera undersökningar
I tio dagar ska myndigheter från Sverige, Estland och Finland gemensamt kartlägga hur botten kring fartyget ser ut.
– Nu ska vi göra ekolodsundersökningar. Nästa vår kommer vi även göra fotografiska undersökningar. Vi tror att dessa båda delar kommer ge oss väldigt mycket information om hur både platsen och fartyget ser ut, säger Bäckstrand.
Hålls en minnesstund
All dokumentation ska så småningom offentliggöras, men det kommer ta några månader att sammanställa all data, meddelar Haverikommissionen.
Under fredagsförmiddagen kommer det vid vrakplatsen hållas en minnesstund för de 852 personer som förolyckades i katastrofen. 501 av dem var svenska medborgare.