Foto: Henrik Montgomery/TT

Ny klimatrapport: Koldioxid måste sugas ut ur atmosfären

Uppdaterad
Publicerad

Världens koldioxidutsläpp måste börja minska inom tio år för att vara nere på noll 2050. Den slutsatsen drar FN:s

klimatpanel i en ny larmrapport.

För att nå målet om max en och en halv grads ökning av temperaturen krävs stora utsläppsminskningar. Man måste dessutom suga ut gigantiska mängder koldioxid ur atmosfären för att målet ska nås, en teknik som inte fungerar i dagsläget.    

Utsläppen måste nästan halveras (-45%) redan till år 2030 jämfört med 2010 års nivå, för att sedan vara nere på noll till 2050.

Det kan låta omöjligt, men det finns hopp. Klimatpanelen konstaterar att det är framtida utsläpp som spelar roll.

DET HÄR SÄGER RAPPORTEN:

* Det har redan blivit en grad varmare och fortsätter utsläppen som i dag kommer temperaturen att stiga med 0,2 grader per årtionde. Redan vid år 2030 kan 1,5 grad ha passerats. (2030-2052)

* Klimatpanelen konstaterar att riskerna blir betydligt mindre om det stannar vid 1,5 grader istället för två. Färre skyfall, färre värmeböljor och mindre risk för torka.

* Färre djur och växtarter trängs ut.  I stort sett alla korallrev (mer än 99%) kommer att helt utrotas vid två grader säger klimatpanelen, men vid 1,5 grad blir åtminstone en mindre del kvar (-70-90%).

* Ett isfritt arktis sommartid väntas ske bara vart hundrade år istället för vart tionde år om det stannar vid 1,5.

* Men skillnaden i havsnivåhöjning är däremot inte markant. På ungefär en halvmeters stigning (0,26 to 0,77 m) det blir en decimeter mindre vid 1,5 grad än vid två.

* Att begränsa uppvärmningen till 1,5 vore också bättre för människor. Flera hundra miljoner färre kan komma att drabbas av klimatförändringarna. Skördarna i varma länder kommer inte försämras fullt lika mycket och färre tros dö i sjukdomar som malaria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.