• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Ny rapport: Uppemot en miljon arter hotas av utrotning

Uppdaterad
Publicerad

Mellan en halv miljon och en miljon arter av djur och växter hotas av utrotning. Antalet arter minskar i snabbare takt än man hittills trott. Det visar en internationell studie som publicerades på måndagen.

I tre år har experter och forskare arbetat med att sammanställa 15 000 forskningrapporter för att ge en så tydlig bild som möjligt över tillståndet för arter av djur och växter på jorden. 132 länder har deltagit, därbland Sverige, i den vetenskapliga expertpanelen IPBES. Av åtta miljoner arter hotas mellan en halv miljon och en miljon av utrotning.

Ökande hastighet

Antalet arter minskar nu mellan 10 och 100 gånger fortare jämfört med 1970, enligt rapporten. 40 procent av grod-och kräldjur hotas, 33 procent av korallreven och över en tredjedel av alla marina däggdjur, enligt rapporten. Och det är markanvändningen, klimatförändringar och föroreningar som är de största bovarna, enligt rapporten.

Även överfiskning har lett till en minskning av antalet fiskarter i många delar av världen. Det är svårare att vara säker på hur insektsarter påverkats eftersom forskningen inte är tillräckligt omfattande.

I ett öppet brev kallat ”Call4Nature” kräver nu 600 experter från 50 länder att världens ledare agerar för att bevara naturen.

FAKTA: DETTA HAR FORSKARNA KOMMIT FRAM TILL:

* Markanvändningen står för 30 procent av påverkan på naturen.

* 23 procent av arterna minskar på grund av exploatering, som jakt.

* Klimatförändringarna ligger på tredje plats när det gäller förändrade villkor för jordens arter.

* Föroreningar är den fjärde faktor som spelar in.

* Invasiva arter tränger undan andra arter, vilket kan bero på förändrade livsmiljöer.

* 40 procent av grod-och kräldjur, så kallade amfibiedjur,hotas, 33 procent av korallreven och över en tredjedel av alla marina däggdjur, enligt rapporten.

* Resultatet presenteras i en rapport av IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) som är den biologiska mångfaldens motsvarighet till FN:s klimatpanel. IPBES bedömer tillståndet för planetens biologiska mångfald, ekosystem och dess betydelse för människors välbefinnande, samt tar fram kunskap om fungerande politiska strategier för beslutsfattare runt om i världen.

Källa: IPBES, Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.