Schimpanserna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Ny studie: Schimpanser gestikulerar som människor

Publicerad

En ny studie av 250 vilda schimpanser i Östafrika visar att dessa djur kommunicerar med varandra genom gester, likt människor. Forskningen avslöjar även kulturella skillnader mellan olika schimpansgrupper.

Schimpanser har länge fascinerat forskare med sina sociala beteenden. En ny studie av 250 vilda schimpanser i Östafrika visar att de använder gester för att kommunicera, precis som människor. Forskarna upptäckte att schimpansernas gester är medvetna och används för att uppmana till handling.

Studien visar också att det finns kulturella skillnader mellan olika schimpansgrupper. Vissa grupper kommunicerar snabbt, medan andra tar det lugnare. Detta liknar de kulturella skillnader som finns mellan olika mänskliga samhällen.

En viktig skillnad är dock att människor ofta använder gester för att förstärka och förklara sina ord, medan schimpanser främst använder gester för att uppmana till handling. Denna forskning ger en djupare förståelse för hur schimpanser interagerar och samarbetar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.