Trots låsta positioner blocken emellan och Sverigedemokraternas vågmästarposition väntas S-ledaren Stefan Löfven ändå få uppdraget att bilda regering och allt tyder på att det blir en minoritetsregering med S och MP.
Centerpartiet kommer inte att sätta sig i en S-ledd regering. Det upprepade C-ledaren Annie Lööf i morse. -Vi kommer heller inte att rösta ja till en socialdemokratisk budget, förklarade hon.
Folkpartiets ledare Jan Björklund stänger inte dörren för samarbete i enskilda frågor, men är samtidigt tydlig med att han kan tänka sig att gå emot S i en av de viktigaste frågorna: Budgeten.
38 procent av de rödgröna partiernas väljare och 21 procent av samtliga väljare tycker att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ska bilda regering tillsammans. Det visar en undersökning som Demoskop gjort för Expressen.
Sverigedemokraterna kommer, i kraft av att partiet blir riksdagens tredje största parti, att kräva en talmanspost. Det säger SD:s partisekreterare Björn Söder till SR:s Ekoredaktion.
Fakta
Tidtabell för regering och budget
17 september: Riksdagens talman inleder samtal med partiledarna för att utse en regeringsbildare.
29 september: Den nyvalda riksdagen samlas för första gången. Ny talman väljs.
30 september: Riksdagen öppnas. Första möjliga dagen för talmannen att föreslå ny statsminister.
2 oktober: Första möjliga dagen för riksdagen att godkänna statsministern, som inte får ha 175 eller fler nej-röster emot sig.
3 oktober: Första möjliga dag för nya statsministern att läsa upp sin regeringsförklaring och presentera ministrar. Regeringsskifte sker.
24 oktober: Sista dagen för budgetpropositionen om regeringen tillträtt 3 oktober. Den har tre veckor på sig efter tillträdet.
15 november: Absolut sista dagen för budgetproposition (eftersom 15 november i år är en lördag blir det den 17 november).
December: Riksdagen fattar beslut om statsbudget.