• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Över tusen kvinnor från teknikbranschen i nytt upprop

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals kvinnor har delat berättelser om sexism och övergrepp inom teknikbranschen under hashtaggen #teknisktfel.

Över tusen kvinnor har skrivit under uppropet #teknisktfel mot sexuella trakasserier inom teknikbranschen, och det uppmärksammas nu av DN.

Många kvinnor vittnar om en kamp att passa in i en mansdominerad miljö och att kvinnor som uppmärksammar oacceptabelt språk själv blir ifrågasatt.

#metoo – teckenspråk

En av dem som skrivit på uppropet är civilingenjören Johanna Mannung. Hon berättar bland annat för DN om våldtäktssånger på Kungliga tekniska högskolan, KTH, om tafsande på jobbet och hur kvinnor undermineras.

– Jag har haft manliga kollegor som ingående argumenterat om hur mäns hjärnor är bättre lämpade för teknik, säger hon till DN.

SVT söker ansvariga på KTH för en kommentar.

Grupp efter grupp har gått ut med upprop och protestlistor mot sexuella trakasserier och övergrepp. De kvinnliga skådespelarna lanserade hashtaggen #tystnadtagning.

Sedan kom kom bland annat juristernas #medvilkenrätt och politikernas #imaktenskorridorer.

#METOO

#visjungerut, #medvilkenrätt, #tystnadtagning – det är nu en lång lista på branscher som genom en egen hashtag organiserar sig och låter vreden efter decennier av sexövergrepp och trakasserier mullra djupt över varje social plattform i Sverige. Här sammanfattar vi dem alla.

Tystnad tagning

576 skådespelare, så som Sofia Helin, Lena Endre och Marika Lagercrantz, riktade i ett öppet brev skarp kritik mot regissörer, producenter, produktionsbolag och teaterchefer. I brevet berättar flera av personerna om sina egna skakande upplevelser av maktmissbruk, kränkningar och sexuella trakasserier inom film och tv-branschen.

Med vilken rätt

Över 12.000 kvinnor i juristbranschen samlades i en grupp på Facebook, vilket resulterade i att 4.446 personer skrev under en artikel, full av självupplevda vittnesmål av övergrepp och utnyttjanden.

I maktens korridorer

1.300 kvinnor inom svensk politik, däribland dem Birgitta Ohlsson (L) och Rosanna Dinamarca (V), gick ut i ett gemensamt upprop mot sexism och sexuella trakasserier, stödda av hundratals vittnesmål ihopsamlade i en Facebookgrupp.

När musiken tystnar

1.993 kvinnor, både världsartister som Zara Larsson och Robyn, och folkkära som Carola Häggqvist och Lill-Babs, berättade i ett passionerat upprop om åratal av brutala övergrepp inom musikbranschen.

Vi sjunger ut

Även svensk opera- och konsertmiljö gick ut i svallvågorna efter #tystnadtagning, med 653 kvinnliga sångare som berättade i ett upprop om en värld där mäns trakasserier ursäktas och osäkra arbetsvillkor lett till att utsatta kvinnor inte vågat tala ut.

Pågående upprop

Listan på pågående upprop, där engagerade i sociala medier samlar ihop vittnesmål från sina respektive branscher eller grupper, är minst lika lång. Här listar vi några av dem.

  • Tekniskt fel: Teknikbranschen
  • Vi kokar över: Restaurangbranschen
  • Timeout: Idrottsbranschen
  • Tyst dansa: Dansare
  • Orosanmälan: Socialarbetare
  • Räck upp handen: Gymnasieelever
  • Tyst i klassen: Lärarkåren
  • På våra villkor: Försäkringsbranschen
  • Deadline: Journalistkåren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#metoo – teckenspråk

Mer i ämnet