• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Advokat Thomas Olsson uppger att hans klient fortfarande nekar till mordet på Tova Moberg. Fallet är nu överklagat till Högsta domstolen. Foto: Barbro Sellin,SVT/Arkiv,SVT

Överklagar livstidsdomen för mordet på Tova Moberg

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-årige man från Hudiksvall som dömts till livstids fängelse för mordet på Tova Moberg, i Njuånger, för drygt ett år sedan, har överklagat domen till Högsta domstolen.

23-åringen hävdar i sin överklagan att han i första hand ska bli frikänd från mordåtalet, I andra hand att livstidsdomen omvandlas till ett tidsbestämt straff.

23-åringens advokat Thomas Olsson menar att HD bör pröva om det föreligger sådana synnerligt försvårande omständigheter kring mordet att livstids fängelse är tillämpligt.

Nekar till mordet

Den 23-årige mannen har hela tiden nekat till att det var han som tog livet av 19-åriga Tova Moberg på en ensligt belägen gård utanför Hudiksvall förra våren. Han har i polisförhör och vid förhandlingarna i både tingsrätt och hovrätt hävdat att det är en annan gärningsman som begått mordet.

Men både tingsrätt och hovrätt har funnit att bevisningen mot 23-åringen varit övertygande och tingsrättens dom på livstids fängelse har också slagits fast av Hovrätten för nedre Norrland.

DETTA ÄR HÖGSTA DOMSTOLEN

Är du inte nöjd med vare sig tingsrättens eller hovrättens domslut, är Högsta domstolen den sista instans du kan överklaga till. Men det är inte alla mål som går att överklaga till Högsta domstolen.

Det framgår av hovrättens (eller Mark- och miljööverdomstolens) dom eller beslut om avgörandet får överklagas eller inte. För att ett mål ska tas upp krävs prövningstillstånd. Detta ges av Högsta domstolen själv och i stort sett bara i de fall där det är viktigt att få fram en dom som kan vara vägledande för landets tingsrätter och hovrätter. Sådana domar kallas prejudikat. Att du anser att hovrätten har bedömt en sak fel, räcker alltså inte för att ett prövningsstillstånd ska meddelas. Det betyder att hovrätten i praktiken blir den sista instansen i de flesta mål.

Högsta domstolen avgör ca 6 000 mål varje år.

Var finns Högsta domstolen?

Högsta domstolen ligger i Bondeska palatset vid Riddarhustorget i Stockholm och prövar mål som överklagas från någon av de sex hovrätterna i landet.

Vem möter du i Högsta domstolen?

Vid Högsta domstolen arbetar omkring 100 personer som bland annat justitieråd, justitiesekreterare, domstolshandläggare och kanslipersonal.

Justitieråden är Högsta domstolens domare. De utnämns av regeringen. Ett av justitieråden är ordförande och administrativ chef för domstolen.

Utöver justitieråden har Högsta domstolen cirka 35 föredragande jurister. De har titeln justitiesekreterare och ansvarar bland annat för målens beredning.

Högsta domstolen har dessutom en kanslichef, som är ansvarig chef för all personal utom justitieråden. Inom kansliet arbetar dessutom ett 20-tal domstolssekreterare, personal- och ekonomiadministratörer, IT-handläggare, bibliotekarier och en registrator samt registratorsassistenter och arkivhandläggare.

Källa:

www.domstol.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.