Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Public service-kommittén har på måndagen lämnat över utredningen om hur SVT, SR och UR ska regleras från 2026 och åtta år framåt. Foto: SVT

Public service-utredningen är klar

Publicerad

Public service-kommittén har på måndagen lämnat över utredningen om hur SVT, SR och UR ska regleras från 2026 och åtta år framåt.

På måndagen lämnade public service-kommittén, ledd av tidigare KD-ledaren Göran Hägglund, över sin utredning till kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Utredningen handlar om hur public-service uppdraget ska regleras under åren 2026-2033. Den innehåller bland annat förslag om samordning av SVT, SR och UR, en skrivning om minskad närvaro i sociala medier och en neddragning av det textbaserade utbudet på nätet.

Samtidigt ska public service uppdrag fortsatt vara brett formulerat och det ska inte detaljregleras, enligt kommittén.

Förslaget ska nu ut på remiss där alla berörda organisationer och allmänheten har cirka tre månader på sig att skicka in sina synpunkter till kulturdepartementet. Därefter tar regeringen fram en proposition med förslag som riksdagen ska fatta beslut om.

Skapat oenighet

Utredningen har skapat oenighet mellan Tidöpartierna och oppositionen. Oppositionen motsätter sig flera av Tidöpartiernas ändringar. En av konfliktfrågorna handlar om finansieringen av public service-bolagen – SVT, SR och UR.

En annan fråga som har skapat oenighet är angående Nationella minoritetsspråk och teckenspråk. Tidöpartierna anser att det samlade utbudet av minoritetsspråk ska uppgå till samma nivå som 2025. Oppositionen anser att utbudet på minoritetsspråken ska föreslås öka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.