– Quinoa är en oerhört tålig gröda och kan växa även i dåliga jordar, säger Mark Tester, professor vid King Abdullahs universitet i Saudiarabien och ledare för den grupp som har kartlagt quinoans DNA.
Quinoa tål både hög temperaturer och kan odlas även på hög höjd i dåliga jordar, skriver The Guardian. Därför kan grödan, som både är hälsosam och näringsrik, bli en bra födokälla, menar forkarna.
En stor fördel är att man kan använda odlingsmark som inte går att använda till andra grödor. Quinoa odlades redan för flera hundra år sedan av Inkafolket i Anderna i Sydamerika.
Nackdel – klena stjälkar
En nackdel med quinon är att plantan har långa stjälkar som kan knäckas om det blåser eller regnar mycket.
En annan nackdel är att fröna smakar något bitter, något som är växtens naturliga skydd mot fåglar och skadedjur. För att bli av med den bittra smaken krävs en process som kräver rikliga mängder vatten.
– Med våra nya kunskaper kring quinoans DNA, så kan vi välja ut växtexemplar som inte producerar de här bittra substanserna vid odlingen, säger forskarna.