ThinkPink

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Rättegången mot ”Think Pink” inleds – en av Sveriges största miljöskandaler

Publicerad

Bolaget lovade att hantera stora mängder avfall i Mellansverige, men istället växte osorterade sopberg och miljöfarligt avfall grävdes ner

Igår inleddes rättegången mot avfallsbolaget ”Think Pink”, som står anklagat för att ha orsakat en av de största miljöskandalerna i Sverige på senare år.

Bolaget lovade att ta hand om hundratusentals ton avfall i 15 kommuner i Mellansverige under 2010-talet. Men istället tog de emot mycket mer avfall än de kunde hantera, vilket resulterade i stora berg av osorterade sopor och nedgrävning av miljöfarligt avfall.

Under 2019 och 2020 började det brinna på flera av soptipparna. I Botkyrka bildades giftig rök som kändes på flera mils avstånd.

Elva personer står åtalade för miljöbrott i rättegången, inklusive bolagets grundare och VD, Bella Nilsson, som kallat sig ”Queen of trash” eller ”Sopdrottningen”.

Det blir en lång rättegång, den ska pågå till maj nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.