Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Christine Olsson/TT

Regeringen tillsätter utredning om public service

Publicerad

Regeringen tillsätter en utredning om public service. Utredningen ska lämna förslag på hur public service-uppdraget ska regleras, och föreslå vad som ska ingå i uppdraget för tillståndsperioden 2026-2033.

Ett mål med utredningen är att legitimiteten ska stärkas hos dem som saknar förtroende för public service, skriver regeringen och SD i en artikel på Dagens Nyheters debattsida.

Regeringen vill att public service ska ha ett särskilt fokus på folkbildning och journalistik. I direktiven står även att den innehållsmässiga tyngdpunkten i public service ligger där det råder brist på kommersiella alternativ, enligt SVT Kultur.

Regeringen vill också att speglingsuppdraget ses över i sin helhet. Uppdraget innebär att SVT och SR ska visa befolkningens variation och att programmen har krav på sig att ha med jämställdhet- och mångfaldsperspektiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.