Så blir de olika coronavaccinen

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsföretag över hela världen befinner sig i slutfasen av sina kliniska studier och ett coronavaccin kan bli tillgängligt innan årets slut. Men fortfarande kvarstår frågor om biverkningar och fördelning av vaccinet.

Pfizer blev först med att gå ut med ett vaccin som enligt fas 3-studien ska vara 90 procent effektivt.

– Man kan ha möjligheten att ge vaccinet vid upprepade tillfällen. Detta är så viktigt, för en pandemi sträcker sig över hela världen över förmodligen lång tid, säger Mikael Tollsten, forskningschef på Pfizer.

Coronaviruset – Teckenspråk

Samtidigt närmar sig elva företag slutfasen fas-3 i sina kliniska studier. Men, olika vaccintekniker kommer att ge vaccin med olika effekter.

– Alla de här vaccinen kommer ju att fungera lite olika. Pfizers vaccin, till exempel,  kräver ju minus 80 graders förvaring. Och det gör ju att utvecklingsländer sannolikt kan få väldigt svårt att få tillgång till det. Även här i Sverige måste det ju finnas frysar som klarar minus 80 på vårdcentraler och allt möjligt, så även här blir det en logistisk utmaning, säger Matti Sällberg, vaccinforskare på Karolinska institutet.

– Medan andra vaccin till exempel från Astra och Johnson & Johnson går att frystorka. Då kan man leverera dem till utvecklingsländer också, säger Matti Sällberg.

– Det finns självklart risker att vissa av de här vaccinerna har olika biverkningar som man inte vill ha. Men, det får vi ju se helt enkelt. Men, då är det ju en fördel att det finns många olika, då kan man ju välja bort, säger Matti Sällberg.

Unga personer med bättre immunförsvar kan få andra och mindre vaccin än äldre.

– Är du ung och får en dos, så är chansen att ditt immunförsvar svarar på det mycket större, än om du är gammal. Så det här gör då att vaccin som kanske inte är riktigt lika effektiva kan fungera hos unga, men kanske sämre hos gamla. Medans dom vaccin som är mer effektiva kanske fungerar bättre hos gamla, säger Matti Sällberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet