Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se David Eriksson och Henrik Lehtonen berätta om hur de märker av språkdeprivationen i sina jobb som lärare på Västanviks folkhögskola. I början berättar Elias Tebibel, intressepolitisk handläggare på SDR, varför döva borde få ett undantag från språkkravet. (Både teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: Johanna Kankkonen/SVT

Så får döva nyanlända med språkdeprivation hjälp: ”Börjar med siffror och veckodagar”

Uppdaterad
Publicerad

80 procent av världens döva saknar tillgång till utbildning enligt World Federation of the Deaf:s (WFD) beräkningar. Endast 1-2 procent av döva får utbildning på teckenspråk.

Det märks bland nyanlända döva som kommer till Västanviks Folkhögskola från andra länder.

Lärarna David Eriksson och Henrik Lehtonen är tydliga med att långt ifrån alla döva som flyttar till Sverige har problem med språkdeprivation. Vissa har fått en god utbildning i hemlandet, och de är även mottagliga för det svenska skriftspråket och teckenspråket.

– De kan utveckla en förståelse för den svenska kulturen, vårt samhälle och kraven som finns, förklarar David Eriksson.

15 minuter på Teckenspråk

Börjar med bilder, siffror och veckodagar

Henrik Lehtonen beskriver hur svårt det kan vara för de som inte har haft en fungerande språklig kommunikation under uppväxten.

– De har ofta har inget tidsbegrepp och jag får förklara vad ”idag” och ”imorgon” betyder.

Språkkrav för nyanlända ska inte gälla döva

Veckans 15 minuter på teckenspråk handlar om att döva och hörselskadade föreslås få hoppa över språkkravet som ska införas 2027, eftersom provet innehåller hörförståelse.

Det kan även bli så att personer med språkdeprivation slipper göra det planerade delprovet i samhällskunskap för de som söker permanent uppehållstillstånd (PUT).

Se lärarna från Västanviks folkhögskola och Elias Tebibel, intressepolitisk handläggare på SDR, berätta mer om språkdeprivationen i videoklippet.

Se avsnitt 8 av programmet ”15 minuter på teckenspråk”:

Måndagen den 20 november 2023

Klockan 17:00 i SVT2 och på SVT Play:

https://www.svtplay.se/video/jvvVJZx/15-minuter-pa-teckensprak/sprakkrav-for-nyanlanda-dova?info=visa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet