Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT & Fredrik Sandberg/TT

Så ska världen äta för att rädda planeten och hälsan

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsproduktionen bidrar stort till att försämra vår planets tillgångar och resurser, och en total omsvängning måste ske när det gäller vad vi äter och hur maten produceras. Det skriver 37 forskare i en artikel i vetenskapstidsskriften Lancet.

Forskargruppen, som leds från Sverige, har satt samman en diet som är både nyttig och hållbar för planeten.

Det handlar om att äta mycket mer från växtriket och mindre från djurriket.

– Rött kött är tyvärr den stora klimat- och hälsoboven tillsammans med en viss del mejeriprodukter. Alla måste inte bli vegetarianer, men det är viktigt att dra ned drastiskt på det dagliga intaget av kött, säger Beatrice Crona, miljöforskare vid Stockholms universitet och Kungliga vetenskapsakademin.

Bästa proteinkällan – bönor

Hälften av kalorierna bör komma från grönsaker, frukt och rotsaker. En stor del, cirka en sjundedel, bör komma från olika sädesslag som vete, ris, durra med mera.

Den huvudsakliga proteinkällan, cirka en åttondel, ska vara bönor, linser och nötter, medan animaliska proteiner minskas kraftigt  cirka en sextondel. Det innebär max 14 gram rött kött per dag.

Räddar miljontals liv

Inte bara miljön och klimatet vinner på en bättre diet. Det finns även stora vinster för hälsan genom att undvika välfärdssjukdomar, och enligt Crona är det därför väldigt viktigt att vi börjar äta annorlunda.

Forskarna beräknar att med en global befolkning på tio miljarder 2050 så kan cirka elva miljoner dödsfall om året undvikas. Det kan låta lite men är mellan en fjärdedel och en femtedel av alla människor som dör varje år.

– Fortsätter vi att äta som vi gör nu kommer vi inte att kunna producera tillräckliga mängder som räcker åt alla. Det finns en gräns för planeten, säger Beatrice Crona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.