Foto: Emil Larsson/SVT / Fotograferna Holmberg/TT

Självmordstankar vanligt hos utförsäkrade

Uppdaterad
Publicerad

Kroniskt sjuka som fått sjukpenningen indragen hamnar ofta i en svår kris, visar ett just nu pågående forskningsprojekt. Hälften av dem som intervjuats har övervägt eller försökt ta sitt liv.

Sedan 2013 har andelen som har fått sin sjukpenning indragen mer än trefaldigats: från 1,6 till 5,5 procent. I fjol handlade det om cirka 28 600 personer, enligt Försäkringskassan.

Frågan är vad som händer med de som blir av med sin sjukpenning?

I ett forskningsprojekt med djupintervjuer av 60 personer försöker statsvetaren Niklas Altermark ta reda på det.

Majoriteten av de intervjuade berättar att de känner en stor hopplöshet och oro inför framtiden. Nästan alla vittnar om en stor psykisk press och om kraftigt förvärrade symptom efter Försäkringskassans avslag.

– Det är upprörande. Sjukpenningen är ett system som ska hjälpa människor som blir sjuka. Det ska inte vara ett system som gör att man blir mer sjuk, säger statsvetaren Niklas Altermark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.