Som sjukskriven kan man som högst få 21.240 kronor i månaden från Försäkringskassan. Skatten på den inkomsten är 6.160 kronor. En person som tjänar lika mycket i månadslön betalar däremot 4.660 kronor i skatt. Den sjukskrivne betalar alltså omkring 1.500 kronor mer i skatt varje månad.
Skillnaden finns också för de med a-kassa. En person som har 14.960 kronor per månad i a-kassa betalar en skatt på 3.994 kronor. Men en person med samma lön betalar 2.781 kr i månaden, vilket är 1.213 kr mindre.
Framför allt är det de senaste årens jobbskatteavdrag som gör att skillnaden blir stor. Samtidigt som löntagarnas skatt har sänkts så har skatten på sjukpenning och a-kassa varit oförändrad.
Så tycker svenskarna
SVT och Sifo frågade svenska folket vad de tycker om beskattningen på sjukpenning och a-kassa. Nästan hälften, 48 procent, svarade att anser att sjukpenning och a-kassa bör beskattas lägre än lön. 46 procent av svenskarna svarade att de anser att skatten borde vara den samma. Endast 6 procent av de tillfrågade tycker att lön ska beskattas lägre än sjukpenning och a-kassa.