• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Socialchefen: ”Kommunens boende har bedömts kunna uppfylla hans behov”

Uppdaterad
Publicerad

Gabriella Mueller Prabin, Socialchef, Kumla kommun svarar på frågor om varför de har beslutat att Jesper ska flyttas från Mo Gård till ett boende i hemkommunen.

Nyhetsteckens frågor:

* Mamman menar att boendet i Finspång har varit bra för Jesper, som på grund av sin dövhet är beroende av teckenspråk,  och att han tack vare den teckenspråkiga miljön där har utvecklats och har blivit en social person. Nu ska han flyttas till Stenebrunn, som enligt mamman inte har en teckenspråkig miljö.

Teckenspråksvärlden

* Hur är den teckenspråkiga miljön på Stenebrunn?

* Är den jämförbar med den teckenspråkiga miljön på Mo Gård i Finspång?

* Finns det fler döva på boendet?

Svar från Gabriella Mueller Prabin, Socialchef Kumla kommun:

När det gäller detta ärende så kommer vi i Kumla kommun att ha en inskolning tillsammans med Mo Gård. Vi är måna om att ge honom en så god vård, omsorg och miljö som möjligt och i det arbetet tar vi hjälp av Mo Gård som känner honom.

Kumla kommun har rätt att besluta om hur beslutet om BMSS ska verkställas och det har från att beslutet fattades framgått att kommunen har för avsikt att verkställa det på hemmaplan samt att boendet på Mo Gård har varit tillfälligt. Trots detta har Kumla kommun, i syfte att stärka den enskildes rättsliga ställning, valt att fatta ett beslut om att ändrad verkställighet. Rättens hantering av ärendet har dock tagit väldigt lång tid vilket inneburit att J har bott kvar på Mo Gård trots att detta aldrig har varit planen och trots att kommunen har rätt att besluta om hur verkställigheten ska se ut.

Kumla kommun har tagit fram ett förslag på nytt avtal med Mo Gård med förändringen att kommunen ska ha rätt till insyn och delaktighet i vården. Detta i syfte att arbeta för en strukturerad och stabil flytt. Mo Gård har sagt nej till att skriva under detta avtal och kommunen har därmed inte för avsikt att teckna vidare avtal med Mo Gård. Detta innebär att personen kommer att erbjudas boende på kommunens eget boende som har bedömts kunna uppfylla de behov han har.

Nyhetstecken:

Du skriver i svaret att ni är måna om att ge Jesper en så god vård, omsorg och miljö som möjligt.

Socialt umgänge är ju av yttersta vikt för alla människor och eftersom Jesper är döv behöver han socialt umgänge på teckenspråk. Det är hans förstaspråk och hans chans att kommunicera med andra.

Enligt Jespers mamma är miljön på Mo Gård teckenspråkig, och vem som helst från grannar till kökspersonal är teckenspråkiga och viktiga för Jespers sociala umgänge.

Så vi skulle vilja ha svar på:

Hur är den teckenspråkiga miljön på Stenebrunn?

Är den jämförbar med den teckenspråkiga miljön på Mo Gård i Finspång?

Finns det fler döva boende på Stenebrunn?

Svar från Gabriella Mueller Prabin, socialchef Kumla kommun:

Det finns inte flera döva hyresgäster på Stenebrunn, det finns dock personal som kan teckenspråk. I omvårdnaden på bostad med särskilt service för vuxna ingår (enligt handboken):

Hjälp med att kommunicera, upprätthålla sociala kontakter och bryta isolering

Behovet att kommunicera, dvs. att göra sig förstådd och bli förstådd, är grundläggande för varje människa. Om den enskilde har svårigheter att kommunicera ställer detta krav på att personalen har specifik kompetens på detta område. Det kan t.ex. innebära att personal behöver kunna teckenspråk, bildstöd eller andra alternativa och kompletterande kommunikationssätt för att kunna tolka, förtydliga och förmedla kommunikation.

Beprövad erfarenhet säger att det är en fördel att kombinera olika kommunikationsstöd, tex teckenspråk och bildstöd.

Socialstyrelsens rekommendation är att personer med kommunikationssvårigheter bör få tillgång till individuellt anpassad Alternativ och Kompletterande Kommunikation (AKK) för att öka möjligheten till funktionell kommunikation i för personen viktiga sammanhang. Detta för att kunna kommunicera i situationer som annars tenderar att resultera i utmanande beteende.

På Stenebrunn använder vi oss av AKK i form av bildstöd (där vi använder oss av ett program som heter Inprint), stödtecken som ofta är individanpassade och vi kommer använda teckenspråk för att kunna kommunicera med Jesper och hjälper honom att göra sig förstådd och bli lyssnad, samt utveckla ett eget socialt nätverk och fritidsintressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet