Svensk sjukvård får hård kritik i ny rapport

Publicerad

Antalet patientbesök per läkare i Sverige fortsätter att minska. Organisationen inom sjukvården är gammalmodig och vissa arbetstidsavtal gör att läkare kan vara borta mycket från jobbet. Det visar en ny rapport som sågar svensk sjukvård.

Enligt tankesmedjan Reforminstitutet, som har gjort rapporten, arbetar svenska läkare färre timmar och de träffar ovanligt få patienter, jämfört med andra länder.

Det hela beror på väldigt gammalmodiga och ineffektiva organisationer som har svårt att förändra sig till det bättre, menar tankesmedjan.

Att läkare överlagskulle arbeta för lite är knappast ett påstående som alla läkare godtar, med obekväm arbetstid och övertid.

– I Sverige tillämpas jouravtal som är väldigt olika lokalt. På vissa håll kan läkare som arbetar obekväm arbetstid få väldigt långa arbetstider, men det räcker med fyra jourhelger för att få ut fem veckors ledighet förutom semestern, säger Stefan Fölster, vd på Reforminstitutet.

Han tycker också att det finns ett problem med att många patienter slussas runt utan att någon tar ansvar, och att organisationen bäddar för många felaktiga diagnoser när läkare inte informeras om vad tidigare läkare har ansett om patienten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.