• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Svenska patienter testar coronamedicin

Uppdaterad
Publicerad

Ett fåtal corona-drabbade patienter i Sverige har för första gången fått testa en experimentell medicin som ännu inte godkänts.

Remdisivir är ett antiviralt läkemedel som blockerar virusets förmåga att kopiera sin arvsmassa.  

Svårt sjuka coronasmittade patienter i Sverige har för första gången behandlats med ett experimentellt läkemedel som utvecklats mot ebola. Medicinen Remdesivir är inte godkänd, men kan ges efter att Läkemedelsverket gett sitt tillstånd, rapporterar Sveriges Radio.

Coronaviruset – Teckenspråk

Svårt sjuka patienter har möjlighet att få medlet på humanitär grund, när inga andra läkemedel finns. I Sverige har ett fåtal patienter fått medlet hittills, men det är för tidigt att avgöra om det haft effekt.

– Det vet vi inte. De få svenska patienterna som fått tillgång till det här läkemedlet är svårt sjuka och det här är en åtgärd som vi gör för att förbättra deras tillstånd. Det är inte möjligt att efter bara några dagar utvärdera effekten, framhåller Anders Sönnerborg, Professor.  

Professor Anders Sönnerborg, som är ordförande i Referensgruppen för antiviral terapi, är försiktigt optimistisk.  

– Ja, man vet ju att Remdesivir har en väldigt bra effekt i provröret både på detta virus och dess släktingar. Man vet också att läkemedlet har effekt på SARS-viruset och Mersviruset, säger han till Sveriges Radios Ekot.

Här finns siffror på antalet personer som är smittade av coronaviruset i varje region i Sverige

Här är SVT:s direktrapportering om coronaviruset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet