Vi äter mindre importerat kött, mer svenskproducerat kött och sammantaget mindre kött totalt. Det visar ny statistik från Jordbruksverket som presenteras i dag. I snitt minskade svenskarnas köttkonsumtion med 2,2 kilo per person under 2018, vilket är den lägsta konsumtionen av kött i Sverige på över tio år.
Enligt Jordbruksverket beror förändringen dels på rådande mattrender men också på att svenskarna intresserar sig mer för hållbarhetsfrågor generellt.
Hög konsumtion i jämförelse
I en internationell jämförelse sticker Sverige fortfarande ut som ett land med relativ hög köttkonsumtion. Den senaste jämförelsen från OECD är från 2017 och visar att den svenska konsumtionen är högre än både genomsnittet i EU och vårt grannland Norge. Samtidigt ligger vi en bit under riktigt stora köttkonsumenter som USA och Argentina.
Sett ur ett långt perspektiv har den svenska köttkonsumtionen ökat de senaste 30 åren. Men de senaste två åren har konsumtionen alltså minskat, och Jordbruksverket tror att den trenden kommer att fortsätta.