• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Efter rapporten försäkrade Swedbanks vd, Birgitte Bonnesen, att hennes bank inte varit inblandad i skandalen. Foto: SVT/Grafik

SVT avslöjar: Misstänkt penningtvätt i Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt under närmare ett decennium, enligt SVT:s Uppdrag granskning.

Totalt har minst 40 miljarder kronor slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum. 

Detta trots att Swedbanks vd, Birgitte Bonnesen, försäkrat att banken inte varit inblandad i den stora penningtvättshärvan i Estland.

Swedbank och penningtvätten – teckenspråk

SVT:s kartläggning avslöjar 50 kunder i Swedbank som alla uppvisar tydliga varningssignaler på penningtvätt.

Chefen för Finansinspektionen (FI), Erik Thedéen, försvarar Swedbank.    

– De svenska bankerna har inte de här omfattande utländska kontona i sina banker i Baltikum, säger Thedéen.

Genom en unik läcka kan Uppdrag Granskning visa på transaktioner mellan Danske Bank och Swedbank. Analysen ger en helt annan bild än den som förmedlats av Swedbank och Finansinspektionen.              

I materialet finns mängder av transaktioner som knyter Swedbank till det som kallats världens största penningtvättshärva.

Skandalen i Danske Bank

Den 19 september 2018 lägger en extern advokatbyrå fram sin utredning av Danske Bank. Utredarna har gått igenom 6 200 utländska kunder i bankens filial i Estland och dragit slutsatsen att i princip samtliga kan misstänkas för penningtvätt.

Totalt handlar det om motsvarande 2000 miljarder kronor i misstänkta överföringar. Danske Banks vd Thomas Borgen får lämna sin tjänst samma dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten – teckenspråk

Mer i ämnet