Teckenspråkets historia – förklarad på 60 sekunder

Uppdaterad
Publicerad

Den 14 maj 1981 erkände Sveriges riksdag teckenspråket som dövas första språk. Sverige blev då det första landet i världen att göra det.  Här får du teckenspråkets historia på 60 sekunder.

Visste du att det svenska teckenspråket har funnits i flera hundra år? Det är ett visuellt språk – med ett eget ordförråd och en egen grammatik. Men, det har inte alltid varit accepterat som ett språk, och det har skapat stora problem för döva människor.

1880 beslutade en europeisk dövlärarkongress att dövskolorna inte längre fick undervisa på teckenspråk. Istället tvingades döva barn att ”träna sin hörsel” och att ”tala”, vilket är omöjligt såklart. Efter det sjönk utbildningsnivån, och döva har fått kämpa för att få använda sitt språk.

Teckenspråksvärlden

Historiskt beslut

Den 14:e Maj 1981 tog Sveriges riksdag ett historiskt beslut – att officiellt erkänna teckenspråket som dövas första språk. Sverige blev då det första landet i världen att göra det.

Men situationen i andra delar av världen är inte likadan som i Sverige. 80-90 procent av alla döva barn i andra delar av världen får ingen utbildning alls. Bara 1 procent av barnen i världen får utbildning på teckenspråk. I dom nordiska länderna så är skolsituationen för döva ganska bra, jämförelsevis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet