Projektet Movadot finansieras av Allmänna arvsfonden och drivs av Jönköpings Läns Dövas och Teckenspråkigas Förbund, i samarbete med kommunerna Jönköping, Nässjö och Gislaved.
Metoden följs av forskare vid Jönköping University som hittills har gett den väldigt gott betyg.
Oklar framtid efter nästa sommar
Vad som händer med arbetssättet när finansieringen tar slut i juli 2024 är fortfarande oklart. Kommunerna väntas fatta politiska beslut efter årsskiftet.
– Från Gislaveds kommuns håll har vi sett mycket positivt på det och dragit nya lärdomar längs vägen, skriver verksamhetschefen Meliha Pismo.
– Samtal har förts med andra kommuner i länet om det i framtiden eventuellt kan bli möjligt att hjälpas åt. I mindre kommuner kommer det kunna bli svårt att försörja denna kompetens på egen hand. Det finns positiva tongångar i sådana tankar, skriver Nässjö kommuns socialförvaltningschef Anna Bunninger.
Äldreministern kommenterar
SVT visade arbetssättet för äldreministern Anna Tenje (M) och frågade om det här är ett arbetssätt som resten av Sverige kan inspireras av. Så här svarade hon:
När vi nu utformar och utvecklar uppdraget till Socialstyrelsen för förlängningen av Äldreomsorgslyftet är jag villig att se över om även kompetenshöjande insatser inom teckenspråk kan ingå, som ett led i att stärka äldreomsorgen.
Kommunerna kan samarbeta och satsa på att ha rörliga team med teckenspråkig personal.
Som tidigare kommunpolitiker vet jag att kommunerna själva är bäst lämpade att prioritera hur statsstöden ska användas. Den frihet detta innebär kommer med ett ansvar att göra prioriteringar, teckenspråk och mobila team kan vara exempel på sådana prioriteringar.
I videoklippet högst upp beskriver projektledaren Åsa Gustavsson varför initiativet behövs: ”Många äldre döva är ensamma och så ska det inte vara”