Örebro kommun har valt att stoppa undervisningen i modersmålet teckenspråk för elever i grundskolan, vilket har väckt stark kritik från både föräldrar och dövföreningar. Beslutet grundar sig på avsaknaden av styrdokument för teckenspråk som modersmålsundervisning. Det finns ingen specifik kursplan för ämnet och den allmänna kursplanen för modersmål i andra språk går inte att tillämpa på teckenspråk enligt kommunen.
För drygt ett halvår sedan fanns en modersmålslärare i svenskt teckenspråk anställd i Örebro kommun, men den tjänsten har nu tagits bort. Kommunen beslutade att stoppa modersmålsundervisningen i svenskt teckenspråk för läsåret 2024/2025. Beslutet fattades trots ett stort intresse för undervisningen då Örebro är en kommun med många teckenspråkiga invånare och som även utropat sig till Europas teckenspråkshuvudstad.
Kritik bland teckenspråkiga
Beslutet har mött hård kritik från dövföreningar och föräldrar som menar att det hindrar barnens rätt till jämlik utbildning. Enligt språklagen är teckenspråket likställt med andra nationella minoritetsspråk. Det innebär att samhället ansvarar för att erbjuda utbildning på teckenspråk och att döva och hörselskadade ska kunna ta del av samhällsinformation på teckenspråk.
– Vi på SDR ser allvarligt på att det i dagsläget inte finns någon kursplan för teckenspråk. Det är av största vikt att en sådan kursplan tas fram nu, baserad på teckenspråkets specifika egenskaper, säger Åsa Henningsson ordförande för SDR (Sveriges Dövas Riksförbund) som anser att regeringen måste agera så fort som möjligt och ge ett tydligt uppdrag till Skolverket att utveckla en läroplan snarast möjligt.
På nyhetsteckens sociala medier kan ni diskutera vad ni anser om beslutet.