Teliasonera i miljardaffär med diktatur

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare i Schweiz har inlett en förundersökning om penningtvätt där svenska Teliasonera är inblandat. En av huvudpersonerna i utredningen är en affärskvinna i Uzbekistan som tagit emot miljardbelopp från svenska telefonoperatören.

I våras kunde Uppdrag granskning avslöja hur Teliasonera i hemlighet samarbetat med säkerhetstjänster i några av världens hårdaste diktaturer. Ett av de länder där man släppt in säkerhetstjänsten i sina egna telefonväxlar var Uzbekistan där diktatorn Karimov och hans familj styr med järnhand sedan 20 år tillbaka.

Nu visar det sig att Teliasonera sedan 2008 har betalat ut miljardbelopp till ett enmansföretag i Gibraltar ägt av en kvinna från den uzbekiska modevärlden. I utbyte har man fått mobiltelefonlicenser i Uzbekistan. SVT:s Uppdrag Granskning kan nu avslöja att kvinnan står mycket nära den uzbekiske diktatorns dotter och att myndigheter i Schweiz har inlett en rekordstor ekobrottsutredning där kvinnan, hennes bolag, diktatorns dotter och TeliaSonera ingår.

Egentligen är det bara myndigheter i Uzbekistan som kan dela ut licenser i landet, men ändå har Teliasonera betalat ut miljardbelopp till ett litet, privat bolag för att komma över licenserna.

Koncernens företrädare har flera gånger försvarat affären och sagt att man noga har undersökt sin lokala partner och att denna inte har någon koppling till regimen. Men när Uppdrag granskning hittar partnern och tittar närmare på de delar av redovisningen som är offentliga finns inte ett spår av de 2,2 miljarder kronor som Teliasonera har betalat i pengar och aktier.

Enligt en tidigare kriminalinspektör, med många års erfarenhet av stora ekobrottsutredningar kan det tyda på att pengarna gått till presidentens dotter.

Mer om det här kan du se i Uppdrag Granskning som teckenspråkstolkas i SVT Play klockan 20.00. Den teckenspråkstolkade versionen sänds även i tv på lördagar klockan 9.50.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.