Foto: Claudio Bresciani / TT

Tre av fyra nekas kontaktförbud

Uppdaterad
Publicerad

När en kvinna dödas av en närstående är det ofta kulmen på en lång period av våld och hot. Men bara cirka en av fyra som ansöker om kontaktförbud för att få skydd får ansökan beviljad. Det visar statistik från Åklagarmyndigheten, rapporterar TT.

De tre senaste åren har över 32 000 personer ansökt om kontaktförbud, enligt statistiken. Av dessa har bara knappt 9 000 fått ett förbud beviljat.

Det vanligaste skälet till att kontaktförbud inte beviljas är enligt åklagare att förutsättningarna inte är uppfyllda.

Mäns våld mot kvinnor – Teckenspråk

– Kontaktförbud är i första hand till för att användas i relationsärenden. Är det något enstaka tillfälle och en vilt främmande person, då kan inte kontaktförbud komma ifråga, och sådana anmälningar har det funnits gott om, säger Mehrdad Sanaei, senior åklagare vid Göteborgs åklagarkammare och expert på kontaktförbud.

Unizon, som samlar 137 kvinno- och tjejjourer, är kritiska.

– Det här är en sista utväg för väldigt många kvinnor. När de får avslag upplever de det som att samhället säger ”du är inte skyddsvärd”, säger Olga Persson, förbundsordförande för Unizon till TT.

– Vi anser att kontaktförbuden i dag är ett haveri, säger Persson.

Hon menar att ett stort problem är att överträdelser mot ett kontaktförbud sällan ger konsekvenser.

– De flesta överträdelser betecknas som ringa och är då straffria, till exempel ett sms eller att man åker förbi med bilen flera gånger om dagen. Det är oacceptabelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor – Teckenspråk

Mer i ämnet