Foto: TT

Trio får ekonomipriset för arbetet med att mildra global fattigdom

Uppdaterad
Publicerad

Esther Duflo från Frankrike, Abhijit Banerjee från Indien och Michael Kremer från USA. Det är forskarna som får årets Nobelpris i ekonomi.

”För deras experimentella ansats för att mildra global fattigdom.”

Så löd Kungliga Vetenskapsakademiens motivering till de tre pristagarna av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Nobelpriset 2019 – teckenspråk

Esther Duflo är utvecklingsekonom vid Harvard University och har bland annat utvecklat fältstudier i utvecklingsländer för att kunna hitta orsakerna till fattigdom. Esther Duflo, som är 47 år, är den andra kvinnan i världen som har fått ekonomipriset. Hon är gift med en av de andra pristagarna, Abhijit Banerjee från Indien. Han jobbar också inom området kring ekonomi och fattigdom.

Michael Kremer är från USA och arbetar på Harvard University och har forskat kring utbildning, hälsa, vatten och jordbruk i utvecklingsländer.

De tre forskarna har hittat sätt som kan minska fattigdomen i världen. Tillsammans med andra forskare har de undersökt vad som går bra och dåligt i olika länder. Till exempel vad som gör skolorna bättre.

Forskarna får nu nio miljoner kronor att dela på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2019 – teckenspråk

Mer i ämnet