Foto: Tt/Privat

Trollhättedådet hatbrott

Publicerad

Skoldådet i Trollhättan i höstas var ett hatbrott, enligt polisens förundersökning. Skolan var noga utvald av 21-årige Anton Lundin Pettersson, som beväpnad med ett svärd högg ihjäl tre personer innan han själv sköts av polisen.

Attacken på Kronans skola i Trollhättan skedde på förmiddagen en torsdag i oktober. Anton Lundin Pettersson hade googlat fram uppgifter om skolan.                                            

Han hade också skrivit ett avskedsbrev innan han satte sig i bilen och körde till en plats nära skolan och sedan dödade tre personer.

Skolattack Trollhättan – Teckenspråk

Utredningen är nu avslutad. I samband med det presenterades i dag också en så kallad gärningsmannaprofil, där 21-åringen kartlagts.                                                        

Enligt utredningen led gärningsmannen inte av psykisk ohälsa och var inte heller påverkad av något under attacken. 21-åringen gick, eller marscherade, runt i skolbyggnaden med svärdet och en stor kniv.                                                   

En 17-årig elev, en 42-årig lärare och en 20-årig elevassistent föll offer för Anton Lundin Petterssons attacker. En något yngre elev skadades. En polispatrull som kom till platsen sköt ihjäl 21-åringen när de skulle stoppa honom.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattack Trollhättan – Teckenspråk

Mer i ämnet