Under den torra och varma sommaren 2018 drabbades Sverige av 300 skogsbränder. Ett extremväder som enligt forskare kommer bli allt vanligare på grund av klimatförändringarna. Sveriges beredskap ställdes på hårda prov regeringen drog tidigt slutsatsen att myndigheterna klarat det på ett ”utomordentligt bra” sätt.
Generellt har vi en bra krisberedskap och en bra räddningstjänst, sade ansvarige ministern Morgan Johansson (S) i Sveriges radio i somras, ett budskap han upprepade flera gånger.
Men många av de som gjorde jobbet på marken håller inte med ministern. I Uppdrag gransknings undersökning medverkar drygt 600 brandmän och brandbefäl som kämpade mot skogsbränderna i de tio län, från mellersta Sverige och uppåt, där de flesta bränderna rasade.
Fyra av tio: Vi hade för lite personal
I undersökningen svarar nästan fyra av tio brandmän, 38 procent, att de hade för lite personal.
52 procent uppger att de hade för lite personal i Västerbotten, och i Norrbotten som inte fick hjälp utifrån på samma sätt som söderut är siffran 66 procent.
Varannan brandman, 49 procent, svarar i Uppdrag gransknings undersökning att brist på resurser påverkade spridningen av skogsbränderna där de jobbade det gäller till exempel personal, fordon och utrustning.