Foto: Scanpix

OECD: Läsa läxan i skolan en bra idé

Uppdaterad
Publicerad

Läxor kan vara bra. Men de kan också befästa skillnader mellan elever med olika bakgrund. Därför borde skolor erbjuda läxläsning, enligt OECD.

I internationellt genomsnitt lägger en 15-åring knappt fem timmar i veckan på läxor, konstaterar OECD som följt upp den senaste Pisa-undersökningen. De svenska 15-åringarna avsätter mindre än fyra timmar.

Det betyder inte att de svenska Pisa-resultaten skulle förbättras med större läxpaket. Kvalitén på undervisningen är mer utslagsgivande för ett lands skolresultat, enligt OECD:s Pisa in Focus.

Men det finns också skillnader inom varje land. Elever från välutbildade hem viker mer tid åt läxorna än elever från ett lågutbildat hem. I exempelvis USA är gapet markant, medan skillnaden mellan elevgrupper i Sverige är relativt liten. Men skillnaden har betydelse: Den grupp elever som, med stöd hemifrån, i högre grad läser läxor tenderar också att prestera bättre i Pisa.

OECD:s slutsats är att läxor kan befästa och förstärka skillnader i elevresultat, grundade på elevernas sociala bakgrund. Alltså kan det vara klokt att erbjuda elever möjlighet att göra läxan i skolan, om möjligheten inte finns hemma. En slutsats som varken regeringen eller Alliansen lär ha något att invända emot, med tanke på att de båda föreslagit utökad läxhjälp i skolorna.

Fakta: Sverige under snittet

Länderna/regionerna som lyckades bäst i Pisa 2012. Sammanslagna genomsnittspoäng i matematik, läsförståelse och naturvetenskap:

  1. Shanghai-Kina (588 poäng)
  2. Singapore (555)
  3. Hongkong-Kina (554)
  4. Sydkorea (543)
  5. Japan (540)
  6. Taiwan (535)
  7. Finland (529)
  8. Estland (526)
  9. Liechtenstein (525)
  10. Macao-Kina (523)

    37. Sverige (482)

Totalt deltog 65 länder/regioner, däribland alla OECD-länder vilkas snitt var 497.

Något samband resultat-läxtid är svårt att se. Elever i toppländerna Finland och Korea lägger ned minst tid av alla (ca tre timmar i veckan) på läxor.

Källa: OECD/Skolverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.