Emilia Rekestad (till höger) lär SVT:s reporter Jenny Lagerstedt vad som är ätbart i naturen. Foto: SVT

Här är de okända delikatesserna i skog och mark

Uppdaterad
Publicerad

Våren har exploderat i skog och mark. Och nu är naturen full av vilda ätbara växter som många inte känner till. Trenden kring närodlad och ekologisk mat innefattar nu även de vilda växterna.

Vi går på en liten skogsbilväg mellan en äng och ett skogsbryn utanför Järna i Sörmland. Det är en varm försommardag och vi är här för att leta efter mat. Emilia Rekestad har gått upp i en slänt för att leta efter tistlar. Hon är trädgårdsmästare och permakulturist och håller kurser i hur man hittar och tillagar vilda ätbara växter. 

– Alla växter ur släktet tistlar är ätliga. Och åkertistel är verkligen en av de godaste vilda växterna. Den kan man äta rå, precis som den är. Man kan också ha den i wok eller gratäng, vad som helst. Den smakar lite som sparris, säger Emilia Rekestad och skalar med van hand av de stickiga bladen från en tistelstjälk. 

Plocka sallad i gräsmattan

Nässlor, kirskål och ramslök är vilda ätbara växter som många känner till. Men det är inte lika många som vet att nästan allt som växer i en gräsmatta är ätbart, att skott från ormbunken strutbräken är en delikatess, eller att ogräset ängshavreroten är en läcker släkting till svartroten, med ätbar rot, stjälk, blad och blomma.

– Jag tänker att vi har väldigt mycket att lära. Och att vi ibland inte alls behöver åka och köpa de där snabbt odlade bladen som är förpackade i en liten påse i affären, utan du har så mycket precis utanför ditt trappsteg, säger Emilia Rekestad. 

Vilda växter näringsrika

Det finns ungefär 250 olika vilda ätbara växter i Sverige. Förutom att de vilda växterna är gratis är de ofta mycket näringsrika. Nässlor innehåller exempelvis en rad välgörande vitaminer och mineraler, till exempel järn, kalium, kalcium, magnesium, fosfor, zink, selen, klorofyll, B- C, K-vitamin. Emilia Rekestad ger ett exempel på hur en måltid med vilda växter kan se ut.  

– Så här på sommaren tänker jag direkt sallader. Man kan ta en växt som heter löktrav, finstrimlad kirskål, tistelstjälk, kanske lite lönnblommor eller andra blommor. Och göra en dressing med tallstruntspollen (en blomma med pollen som växer på tallar under våren, reds anm) eller hackade granskott. Det gäller att ha fantasi, säger Emilia Rekestad.

De flesta vilda växterna passar bra att ha i wok eller omelett.

– Det finns verkligen en uppsjö av vilda växter i naturen som man kan använda. Det gäller bara att lära sig när man kan skörda den, när smakar den gott och vilka delar av växten är godast att använda, säger Emilia Rekestad. 

Varför äter vi inte mer tistel i Sverige om det nu är så gott, nyttigt och billigt?

– Bra fråga. Jag tror att vi har blivit så vana vid att gå och handla vår mat i affären. Jag kan efterlysa att tänka utanför lådan när det kommer till mat, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.