• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Linde (S): ”Jag ska diskutera situationen och andra frågor” Foto: Wiktor Nummelin/TT

Omvärlden kräver eldupphör mellan Armenien och Azerbadzjan

Uppdaterad
Publicerad

Striderna mellan Armenien och Azerbadzjan har väckt starka reaktioner i omvärlden och många länder oroar sig för att den sekellånga konflikten mellan två länderna ska blossa upp igen. 

En av dem som reagerat och nu hoppas på en diplomatiska lösning är Sveriges utrikesminister Ann Linde.

”Bekymrad över våldet mellan Armenien och Azerbajdzjan. Omedelbart behov av nedtrappning”, skriver hon på Twitter och tillägger att hon senare i veckan kommer att diskutera situationen med sina kollegor i Azerbajdzjan och Armenien.

Ryssland, som tidigare har medlat mellan de två forna Sovjetrepublikerna, kräver ett omedelbart eldupphör och utrikesminister Sergej Lavrov uppger att han har haft telefonkontakt med både Armenien och Azerbadzjans utrikesministrar, rapporterar Reuters.

Turkiet uppmanar Armeniens befolkning att stå upp emot landets styre

Turkiet, en allierad till Azerbadzjan, uppmanar Armenien att genast upphöra med vad man kallar fientligheter mot landet och president Tayyip Erdogan säger på Twitter att det armeniska folket bör stå upp emot landets ledning som ”drar dem mot katastrof och använder dem som dockor”.

Frankrike uppmanar de båda länderna att upphöra med striderna och omedelbart inleda en dialog. Också påve Franciskus har sagt att tvisten måste lösas med samtal med samtal och att han ber för fred.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.