Österrike fortsatt neutralt till Nato – här säger tre av fyra nej

Uppdaterad
Publicerad

Medan stödet för Nato stärkts i både Sverige och Finland så håller Österrike allt hårdare kvar i sin neutralitet sedan kriget i Ukraina inleddes. Tre av fyra österrikare säger nej till Nato. I Wien följer man med spänning vägvalet som de två nordiska länderna nu är på väg att göra.  

– Jag tycker inte man bör fatta så omfattande säkerhetspolitiska beslut baserat på känslomässiga opinionsundersökningar. Sådant kan ändra sig, säger Heinz Gärtner som är professor i statsvetenskap. 

I Österrike har stödet för fortsatt neutralitet stigit svagt sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina i februari. Liksom det även gjort vid tidigare tillfällen då det brutit ut konflikter i världen, säger Gärtner. Men många österrikare brottas också med vad neutraliteten egentligen innebär idag.

– Det är svårt. Å ena sidan vill jag att Österrike förblir neutralt och inte blandar sig i. Å andra sidan känns det tragiskt att ett land som Ukraina angrips utan möjlighet att försvara sig själv. Det är tudelat: vill vi vara neutrala eller vill vi hjälpa? säger Wienbon Christina Gobin.  

Att aldrig mer välja sida i krig och konflikt var ett villkor för att få självständighet 1955 från de fyra länderna som ockuperade Österrike efter andra världskriget: Sovjetunionen, USA, Storbritannien och Frankrike. Evig neutralitet är inskriven i grundlagen och det har blivit en del av Österrikes identitet.

Vädjan om debatt

Därför är det svårt att få till en öppen debatt om säkerhetspolitiken idag, menar före detta armégeneralen Walter Feichtinger. Han har tillsammans med flera debattörer skrivit ett öppet brev till Österrikes president med vädjan om en debatt som rör landets framtida säkerhetsarrangemang.

– Det var väldigt intressant att se hur olika länderna reagerade på Rysslands inmarsch. Bara efter två veckor uttalade sig förbundskanslern tydligt att Österrike var, är och förblir neutralt. Därmed signalerade han att debatten var avslutad och att regeringen inte vill diskutera detta, säger Feichtinger.

– Natomedlemskap är ingen fråga i Österrike. Här hoppas man fullt ut på att EU på något sätt kan innebära ett skydd också från Nato. Vilket är våghalsigt, men knappast rättvist eller solidariskt, säger han.

Den snabba omsvängningen om Natomedlemskap i Finland och Sverige både överraskar och oroar statsvetarprofessorn Gärtner.

– Jag ser Kalla kriget komma tillbaka med en ny järnridå mellan Sverige-Finland och Ryssland, säger Heinz Gärtner. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.