Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ettore Raponi var en ständigt återkommande besökare vid skidorten Marsia sedan barnsben. Det är en bitter känsla för honom när han visar runt SVT:s team i den övergivna orten. Foto: Domenico Mariotti

Över 300 skidanläggningar nedlagda i Italien – på 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Kommer skidåkningen i södra Europa att dö ut på sikt? En fråga som allt fler ställer sig i bland annat Italien. Där har 311 skidanläggningar lagts ner de senaste 30 åren, däribland Marsia som SVT besökt.

”Håller skidsporten på att dö ut?”, står det på nyhetsmagasinet Panoramas förstasida, inför skidsäsongens start. Det är en fråga som även forskarna ställer sig.

I den övergivna skidorten Marsia visas SVT:s team runt av Ettore Raponi som varit en återkommande besökare på skidhotellet i området, sedan barnsben.

– Här var det fullsatta restauranger och diskotek, världens festkvällar. Jag minns hur jag 1995 eller 1996 firade en av mina bästa nyårsaftnar som jag kan komma ihåg här. Det var hur mycket snö som helst. Om jag tänker på hur det var här på den tiden, känner jag ett stort vemod.

Halvering av snön

En studie som 30 forskare från Italien, Tyskland, Schweiz, Frankrike, Österrike och Slovenien gjort för Paduas universitet, visar att särskilt under 2000 meters höjd blir snöbristen allt större och glaciärerna krymper. Vintern varar 22-34 dagar mindre och det är 50 till 60 procent mindre snö än för 50 år sedan.

– Framför allt på vårvintern märks ett minskat snödjup generellt, säger forskaren Alice Crespi på Institute for Earth Observation i Bolzano, i Sydtyrolen.

Risk för naturkatastrofer

Snöbristen leder, förutom problem för skidorterna, även till vattenbrist och ökad risk för naturkatastrofer. Under juli lossnade ett stort stycke av glaciären på berget Marmolada i Dolomiterna och elva bergsvandrare dödades.

I Italien har den långa ekonomiska krisen även påverkat skidanläggningarna – ett läge som nu förvärrats med de höga energipriserna. Men det är snöbristen som är avgörande.

– Utan snökanonerna kan vi inte hålla igång anläggningen, det är så vår nya verklighet ser ut. Vi har funnits här sen 1970 men det blir allt svårare att hålla öppet och vi vill inte höja priserna för mycket heller, säger Vincenzo Fiaschetti, anläggningschef på Campo Felice i Apenninerna.

Den stora anläggningen ligger på över 1500 meters höjd, men ändå är snöbristen och värmen ett problem. Om det är för varmt hjälper inte ens snökanonerna.

Är det här slutet för skidåkningen i södra Europa? Se reportern besöka ett av de övergivna skidanläggningarna, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.