Pantbanker skördar guld på ökande oro

Uppdaterad
Publicerad

Brexit. Handelskrig. Lågkonjunktur. Orosord som dessa får investerare att säkra tillgångar i guld. I takt med att guldpriset stiger ökar utlåningen på Sveriges pantbanker till nya rekordnivåer.

Guldpriset steg under måndagen, efter president Trumps hot om nya handelstullar, till den högsta nivån sedan maj 2013. Världsmarknadspriset ligger nu på 1 457 dollar per uns (1 uns=31,1 gram).

För Sveriges pantbanker innebär oroligheterna gyllene tider då stigande guldpriser har ett tydligt samband med ökad utlåning.

– Vi har haft väldigt mycket att göra. Mellan tummen och pekfingret har det ökat med 10-20 procent, säger Madelen Telmen, kontorschef på Pantbanken Sverige.

– Vi får mer kunder när guldpriset stiger, men vi är också med när det går ner. Då förlorar vi pengar och det kommer kanske inte lika många kunder, fortsätter hon.

Pantbanken Sverige betalar för närvarande 260 kronor per gram för 18 karat guld. Det kan jämföras med världsmarknadspriset på cirka 335 kronor.

– Vi vill ge kunden så bra belåningsvärde som möjligt som står mot marknaden, så vi måste vara väldigt ajour, säger Madelene Telmen.

Förutom guld lånar många kunder på silver, ädelstenar och klockor. En ytterligare varukategori på uppgång är exklusiva märkeskläder.

Svenska pantbanker

Pantbanker eller pantlånare fanns redan under antiken i Grekland, Rom och Kina.

Den svenska branschen domineras av bolagen Pantbanken Sverige och Sefina, men det finns drygt 20 pantbanksföretag i Sverige.

Pantbankerna får tillstånd och övervakas av länsstyrelserna. Verksamheten regleras av pantbankslagen.

Varje år går omkring en kvarts miljon svenskar till en pantbank och belånar värdeföremål. Guld står för nästan 90 procent av panterna. Genomsnittlånet ligger runt 5000 kronor.

Den samlade årliga utlåningen ligger strax under två miljarder kronor.

Omkring 10 procent av kunderna hämtar inte ut sin pant, som då säljs på auktion.

Källa: Svenska Pantbanksföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.