Personer med ätstörningar hårt drabbade av pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en studie från Karolinska Institutet har personer med ätstörningar påverkats negativt av Coronapandemin. Nästan en fjärdedel som var friskförklarade förra våren har nu fått tillbaka ätstörningssymtom och många vittnar om att de har svårt att få tillräcklig vård under pandemin.

-  Det är viktigt att samhället förbereder sig för en eventuell kommande pandemi av psykisk ohälsa och ätstörningar, säger en av forskarna bakom studien, David Clinton, som är docent i medicinsk psykologi.

Studien som fokuserar på hur personer med nuvarande eller tidigare ätstörningar påverkas av covid-19 inleddes under våren 2020 och består av enkätfrågor som besvarats av personer som har eller har haft ätstörningar.

Frågorna har skickats ut och analyserats i två omgångar, under den första och den andra vågen av pandemin. Enligt de analyser som gjordes i relation till enkätsvaren från i somras hade pandemin skapat svåra psykiska påfrestningar.

En fjärdedel har fått symtom

Men nu då analyserna gjorts efter den andra vågen ser forskarna en tydligare påverkan när det gäller ätstörningarna.

– Det mest alarmerade, och som vi inte riktigt hade förväntat oss, var att bland de personer som verkade friska i maj så hade en fjärdedel börjat må ganska dåligt och fått ätstörningssymtom, säger David Clinton.

Enligt David Clinton uppgav även hälften av de tillfrågade med en fullt utvecklad ätstörning att pandemin påverkar dem negativt.

– Jag tror att det beror på att de är väldigt isolerade under den här tiden. Att de inte har den typen av stöd som de behöver och att de ofta befinner sig i en för dem ganska triggande miljö, säger David Clinton.

Sämre behandling

En stor andel av de svarande i studien uppger också att de inte har haft någon behandling under den här perioden. Och av dem som behandlats för sin ätstörning säger många att det fungerat sämre på grund av pandemin.

Studien som görs vid Center for Eating Disorders Innovation, CEDI, på Karolinska Institutet kommer att fortsätta i sommar men redan nu menar David Clinton att man kan se en tydlig och allvarlig påverkan av pandemin på personer med ätstörning.

– Det har gjorts likande studier i Nederländerna och USA och resultaten påminner hittills mycket om varandra. Jag tror att de är viktigt att både skolan, vården och vi vanliga medmänniskor förbereder oss på att många med psykiska diagnoser som ätstörningar kommer behöva hjälp när Coronapandemin är över, säger David Clinton.

HIT KAN DU VÄNDA DIG ANGÅENDE ÄTSTÖRNINGAR

Här hittar du kontaktuppgifter till organisationer som kan stötta och ge råd till drabbade och anhöriga.

Vårdguiden om ätstörningar 1177

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar 

Kunskapscentrum för ätstörningar, KÄTS 

Tjejzonen – Sveriges största stödorganisation för tjejer 12-25 år 

Shedo – ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.