Statsvetaren, nationalekonomen och psykologen om hur vi klarar nedstängningar. Foto: Martina Holmberg, Stina Stjernkvist & Fredrik Sandberg/TT

Politiskt, ekonomiskt och psykologiskt: Hur klarar Europa nya nedstängningar?

Uppdaterad
Publicerad

Efter en sommar med lättnader har länder i Europa delvis börjat stänga ner igen för att minska smittspridningen. Men vilka är utmaningarna med en eventuell andra våg och nya nedstängningar? Vi frågade en statsvetare, en nationalekonom och en psykolog.

Ingvild Almås, professor i nationalekonomi vid Institutet för internationell ekonomi, säger att man redan kan se att nedstängningar påverkar ekonomin i flera europeiska länder, men att det är svårt att veta hur de långsiktiga konsekvenserna blir. 

– När man förhindrar företag från att vara aktiva så förlorar folk jobbet, då går arbetslösheten upp. Då förlorar till exempel unga jobbet, något som vi ekonomer är särskilt bekymrade för eftersom det kan få långsiktiga konsekvenser, säger hon.  

Gerhard Andersson, professor i psykologi vid Linköpings universitet, tror att de ekonomiska konsekvenserna kan påverka oss mer än vi kanske pratar om. 

– De ekonomiska effekterna kan ju påverka oss betydligt mer än att vi knallar runt hemma, och kanske sköter jobbet hemifrån för de som har jobb, säger han.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.