Professor: Man ska vara orolig för hur människor kan använda AI

Uppdaterad
Publicerad

I filmer och böcker skildras artificiell intelligens, AI, ofta som negativt och ett hot mot mänskligheten. Men AI förekommer redan i människors vardag, i allt från navigeringsappar till Siri-assistenten på en iphone.

– AI är datoralgoritmer som kan lära sig av exempel, säger Hedvig Kjellström, professor i datalogi på KTH.

Artificiell intelligens finns nästan överallt utan att man ens lägger märke till det. Med exempelvis gratisprogram kan vem som helst be datorn skriva en novell eller ta hand om ett skolarbete. Smart och smidigt anser vissa, medan andra anser att utvecklingen av AI är skrämmande. Bland annat har flera framgångsrika forskare uttryckt oro för hur artificiell intelligens fortsätter att utvecklas och menar att AI kan utgöra fara för mänskligheten i framtiden.

– Jag tycker att man ska ta de stora frågorna på allvar, men också komma ihåg att den AI vi ser i dag inte är nära att bli självmedveten och ta egna beslut bortom vår kontroll, säger DN:s techredaktör Linus Larsson i Aktuellt.

SVT:s reporter har träffat Hedvig Kjellström, en av Sveriges främsta experter på artificiell intelligens. Hon menar att det finns andra och mer brådskande aspekter man bör vara orolig för när det gäller utnyttjandet av artificiell intelligens.

– Man ska vara mer omedelbart orolig för vad människor kan göra med hjälp av sådana här algoritmer. Det finns länder i världen där man har satt i system att övervaka befolkningen med hjälp av AI.

Se inslaget om artificiell intelligens i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.