Ukraina har kallats Europas kornbod och är förutom spannmål specialiserat på att exportera solrosolja. Även Ryssland säljer mycket spannmål internationellt och landet är en av de största exportörerna av konstgödsel och naturgas.
– Den här prognosen förutsätter en del störningar i exporten via Svarta havet till följd av kriget. Men skulle det bli ett totalstopp för exporten under en längre tid så tror jag att man kan vänta sig ännu större prisuppgångar, säger Erik Glans.
Men enligt Glans kan det dröja tills krigets påverkan på matproduktionen syns på butikshyllornas prislappar. De uppgångar vi märker av nu beror på ett sedan tidigare minskat utbud av råvaror som olja och gas, dyrare transporter och elpriser.
Hör Erik Glans förklara varför maten har blivit dyrare i videon ovan.
Kommer att svida för låginkomsttagare
Visar sig prognosen på 5-7 procent stämma handlar det om den högsta prisökningstakten sedan 2008. Då ökade livsmedelspriserna med nära sju procent jämfört med året innan.
– Det är klart att det svider i folks plånböcker. Vid låga inkomster utgör livsmedelsutgifterna en större andel av de totala hushållsutgifterna, så det slår extra hårt mot hushåll med en ansträngd ekonomi.
Hur säker är prognosen?
– Inte så säker, det här är rörlig materia. Det är svårt att veta hur stor del av prisuppgångar på världsmarknaden som slår in i konsumentled och hur lång tid det tar, säger Erik Glans.
– Det hänger också på växelkurserna, hur kronan rör sig mot framför allt euron och dollarn.