I onsdagens skottdrama i Kanadas parlament i Ottawa sökte polisen först flera gärningsmän, men enligt stadens borgmästare verkar den misstänkte, och nu döde, gärningsmannen, ha agerat ensam.
Före skottlossningen i parlamentet sköt den 32-årige misstänkte gärningsmannen ihjäl en soldat vid vid krigsminnesmärket War Memorial.
”Ensamma gärningsmän klar trend”
Även den man som i maj i år sköt ihjäl fyra personer i det judiska museet i Bryssel agerade troligen ensam, sade biträdande chefsåklagare Ine Van Wymesh då till nyhetsbyrån AFP. Mannen ska ha stridit med jihadister i Syrien.
Och attacker med unga, radikaliserade män är en klart trend, enligt terrorexporten Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan i Stockholm
– Det är helt klart en trend att olika terrornätverk låter ensamagerande gärningsmän själva utforma attacker som ofta riktar sig antingen mot soldater eller poliser, säger Magnus Ranstorp.
Två dagar innan skottlossningen i Kanadas parlament körde en 24-årig man, som beskrivs som en radikaliserad islamist, ihjäl en militär utanför ett köpcentrum i Quebec. 24-åringen sköts ihjäl av polisen i samband med att han skulle gripas.
Den händelsen har, enligt Ranstorp, likheter med attacken våren 2013 i Londonstadsdelen Woolwich. Två unga män, som konverterat till islam, har dömts för mord efter att först ha kört över den brittiske soldaten Lee Rigby och sedan attackerat honom med knivar och försökt halshugga honom.
Det kan också handla om att slå till mot slumpmässiga mål, som i fallet med terrorhotet i Norge i somras då terrorister planerade att mörda människor inne i deras hus eller knivhugga slumpmässigt utvalda människor i en folkmassa.
”al-Qaida har gett ut instruktioner”
Ranstorp nämner också attacken mot den brittiska parlamentsledamoten Stephen Timms 2010. En 21-årig student knivhögg Timms på grund av att denne röstat för Storbritanniens deltagande i Irakkriget. Enligt Ranstorp skedde attacken på direkt uppmaning av al-Quaida.
– al-Quaida har gett ut instruktioner om hur man bör operera och den senaste trenden är att man ska skjuta otrogna västerlänningar, säger Ranstorp.
Exempel på sådana instruktioner är att gärningsmännen uppmanas använda flera olika pass som de kan växla mellan. Det gjorde till exempel Taimor Abdulwahab som sprängde sig på Bryggaregatan i Stockholm i december 2010.
– En annan instruktion är att terroristerna bör använda flera olika sim-kort för att försvåra för säkerhetstjänsterna att spåra dem. De är medvetna om hur säkerhetstjänster agerar och försöker dölja sin verksamhet så gott det går, säger Ranstorp.
Även Breivik inspirerades av al-Qaida
Även norska terroristen Anders Behring Breivik har sagt att han inspirerats av al-Qaida. Under rättegången mot honom sade Breivik att han studerat terrornätverkets attacker och skulle upprepa deras dåd om han kunde. Breivik sade sig också ha inspirerats av Oklahomabombaren Timothy McVeigh som utförde bombdådet i Oklahoma City 1995. Men han var inte ensam utan fick hjälp att konstruera bomben av amerikanen Terry Nichols. De båda sympatiserade med en milisgrupp med namnet Michigan Militia.
– Men de släpptes inte in i rörelsen för att de ansågs allt för extrema, säger Magnus Ranstorp.
”Fel att beslagta pass”
I Kanada pågår just nu ungefär 90 utredningar mot individer som sagt att de vill åka iväg till Syrien och Irak. För att hindra dem från att åka iväg och strida med radikala grupper har myndigheterna bland annat börjat beslagta deras pass. Bland annat i fallet med den nu döde Ottawa-skytten. Det tror Magnus Ranstorp kan vara fel väg att gå.
– Det finns alltid en risk att man tar till allt för repressiva åtgärder. Att till exempel dra in passen kan vara det som krävs för att trigga igång en attack. Kanske hade det varit bättre att låta dem åka iväg och sedan inte släppa in dem igen, säger Ranstorp.
”Har ofta småstruliga bakgrunder”
Istället för skärpt terrorlagstiftning menar Magnus Ranstorp att länder borde satsa mer på att integrera riskindivider i samhället.
– De här unga männen som det oftast handlar om har ofta småstruliga bakgrunder och det är viktigt att stödja de myndigheter som jobbar med de här personerna och stödja deras familjer.